• Inici
  • El calçot
    • El Calçot de Valls
    • Procés productiu
    • Resultat dels assajos
    • Curiositats
    • El Calçot: més que una tradició
    • Com es fa una calçotada?
  • Auca
  • Localitzacions
  • Vídeos
  • Contacte

Valls, la ciutat del Calçot

Valls, la ciutat del Calçot
A la comarca tarragonina de l'Alt Camp, es troba la Ciutat de Valls, capital de la mateixa i bressol del Calçot.
El riu Francolí mulla les seves terres mentre, la esglèsia romànica arxiprestal de Sant Joan amb el campanar més alt de Catalunya contempla el seu horitzó.

Valls compta amb una població de vora 25.000 habitants, es la ciutat més gran de la comarca.

El mercat setmanal es celebra els dimecres i els dissabtes. A més de les festes majors de Valls es celebren: la festa dels Tres Tombs, el diumenge anterior al 17 de gener (Sant Antoni); la festa de la Calçotada, l'últim diumenge de gener; la Firagost, la festa major del Camp Català, el primer dimarts i dimecres d'agost; i el Ficap, la fira de capons i aus el dissabte anterior a Nadal. En aquesta fira s´ofereixen aus de corral, capons, faisans i perdius, entre d´altres aus.

Valls, la ciutat del Calçot
La festa major de Sant Joan dóna inici a la temporada castellera, mentre que les festes i fires de Santa Úrsula són el tret final de l´esmentada temporada. La Candela: festes solemnes de caràcter religiós i popular, que hom celebra a la ciutat de Valls cada any, i cada deu anys les seves decennals,des del 1791 (que fou instituïda per iniciativa de Pau Baldric, amb intenció votiva, a la fi d'una pesta), en honor de la Mare de Déu de la Candela, imatge molt venerada, patrona de la ciutat (fou coronada canònicament el 1911).  la Calçotada.

Pel que fa als calçots, aquests són una altra aportació vallenca, en aquest cas, a la gastronomia catalana. Cada any, hi ha tot un seguit de gent que espera l'arribada de la temporada del calçot, no només per a degustar-los, sinó per participar de l'esperit de les celebracions que al seu voltant s'hi desenvolupen.

 

Els Castells

Què es pot dir dels castells que ja no s'hagi dit, Valls n'és el bressol i el punt de referència per a totes les colles del país. Les colles castelleres vallenques, que articulen el principal element del món popular a Valls, són la Colla Vella dels Xiquets de Valls (reorganitzada el 1947)  i la Colla Joves dels Xiquets de Valls (1971), ambdues formacions són hereves de colles documentades en el segle XIX, amb una gran tradició de "colles de nou".


webs de les colles castelleres de Valls   www.collavella.cat   www.collajoves.com



Més informació a http://www.valls.cat/

  • El Calçot de Valls
  • Procés productiu
  • Resultat dels assajos
  • Curiositats
  • El Calçot: més que una tradició
  • Com es fa una calçotada?

Destacats

El calçot de Valls i els camps de cultiu de la IGP, més aprop que...

El calçot de Valls i els camps de cultiu de la IGP, més aprop que mai

 

Explicaran els orígens d´aquesta tradició vallenca i els participants podran fins i tot arrencar els calçots ells mateixos

 

Valls, preparada per viure el 28 de gener , la gran Festa de la C...

Valls, preparada per viure el 28 de gener , la gran Festa de la Calçotada.
 

Nova edició amb novetats com ara l´ampliació del programa d´actes al dissabte amb demostracions culinaries del calçot, jocs i activitats fam...

Jordi Rovira de Torredembarra guanyador del XXXè concurs de culti...

Jordi Rovira de Torredembarra guanyador del XXXè concurs de cultivadors de Calçots de la IGP.

L´objectiu d´aquest concurs es reconèixer la feina que durant tot l´any realitzen els cultivadors de  calçots adherits a la Indicació Geogrà...

Veure resultats anteriors

Què és una Indicació Geogràfica Protegida?

Què és una Indicació Geogràfica Protegida?

És un distintiu de qualitat, establert per la Unió Europea, amb què distingeix certs productes el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.

Aquests productes es diferencien pel seu mètode de producció i d'elaboració de les matèries primeres que procedeixen d'una zona geogràfica concreta. Així, el consumidor pot gaudir de productes conreats al camp amb unes condicions de clima i sòl que, juntament amb l'esfoç que fan els pagesos, els donen unes característiques organolèptiques d'una qualitat excepcional, apte per al delit dels paladars més exigents.

Destacats

El calçot de Valls i els camps de cultiu de la IGP, més aprop que...

El calçot de Valls i els camps de cultiu de la IGP, més aprop que mai

 

Explicaran els orígens d´aquesta tradició vallenca i els participants podran fins i tot arrencar els calçots ells mateixos

 

Valls, preparada per viure el 28 de gener , la gran Festa de la C...

Valls, preparada per viure el 28 de gener , la gran Festa de la Calçotada.
 

Nova edició amb novetats com ara l´ampliació del programa d´actes al dissabte amb demostracions culinaries del calçot, jocs i activitats fam...

Jordi Rovira de Torredembarra guanyador del XXXè concurs de culti...

Jordi Rovira de Torredembarra guanyador del XXXè concurs de cultivadors de Calçots de la IGP.

L´objectiu d´aquest concurs es reconèixer la feina que durant tot l´any realitzen els cultivadors de  calçots adherits a la Indicació Geogrà...

Veure resultats anteriors

Galeria de fotos

Veure més

fons europeu agricola desenvolupamentdepartament d'agricultura generalitat de catalunya
© info@igpcalcotdevalls.cat
  • Inici
  • El calçot
  • Auca
  • Localitzacions
  • Vídeos
  • Contacte
  • Sitemap
  • cat esp eng fra